Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Tuesday, 8 July 2014

7 Sindiran Tun Mahathir kepada orang cina

KLIK PHOTO

1. Sekarang baru saya tahu kenapa kontraktor Melayu tidak pernah diberi kontrak oleh swasta Malaysia. Mengikut Fellow Kanan Institut Kajian Sosioekonomi dan Alam Sekitar (SERI). Dr Michael Lim Mah Hui, Bumiputra tiada kualiti.

2. Ketua Pakar Ekonomi RAM Holdings, Dr Yeah Kim Leng, pula berkata, swasta mementingkan meritokrasi, bukan menutup peluang kepada Melayu.


3. Kita tahu Kerajaan yang dikuasai oleh Melayu yang tidak berkualiti, telah mengambil hampir 100% Melayu untuk menjadi pegawai dan kakitangan Kerajaan. Hasilnya dapat kita lihat Malaysia tidak dapat ditadbir dengan baik dan pembangunannya memang buruk sekali berbanding dengan negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan bersama dengan Malaysia.

4. Kerajaan yang dianggotai oleh Melayu yang tidak berkualiti ini gagal menangani kemerosotan ekonomi dan kewangan pada 1997/98. Ramailah peniaga dan pengusaha negara terutama dari kaum yang memiliki merit yang bankrap semasa krisis matawang kerana tindakan “control” oleh Bumiputera. Sehingga kini ekonomi dan kewangan negara tidak dapat dipulih oleh Kerajaan Melayu yang tidak berkualiti ini.

5. Sesungguhnya untuk mengelak kerosakan negara, Melayu yang tidak berkualiti ini tidak harus diberi apa-apa peluang menuntut ke peringkat universiti kerana mereka tentu tidak akan lulus dan mendapat apa-apa ijazah. Tindakan pemaju swasta mengutamakan merit memanglah wajar. Ini bukan kerana tidak mahu memberi peluang kepada Melayu, tetapi kerana mengutamakan merit.

6. Meritokrasi memang baik bagi Malaysia. Jangan bagi apa-apa pun yang tidak berasas kepada merit. Orang yang tidak berkualiti tidak mempunyai hak dan tempat di Malaysia. Biarlah mereka kekal dengan kualiti buruk mereka asalkan yang berkualiti, yang memiliki merit meraih segala-galanya untuk mereka. Kemerdekaan Negara dari dijajah oleh British bertujuan memberi segala-galanya kepada yang memiliki merit dan bukan untuk yang tidak berkualiti.

7. Dan saya bersetuju dengan pendapat pakar-pakar orang cina dari SERI dan RAM Holdings. Orang yang tidak ada kualiti tidak ada tempat di Malaysia kita yang Merdeka. Mereka harus tahu nikmat kemerdekaan bukan untuk mereka. Nikmat ini hanya untuk yang mempunyai merit walaupun orang cina tidak berjuang langsung untuk membebaskan Malaysia dari penjajah.

-Tun Mahathir-

8 comments:

 1. Sebarkan ! Kini Tun M sendiri pun sudah panas dengan gelagat bangsa tidak mengenang budi...pancung !

  ReplyDelete
 2. the best always come from u TUN

  ReplyDelete
 3. Sebab mengikut MERITlah Najib bawa masuk BANGKAI dalam kebinet dia... Suara DAP dlm kerajaan...

  ReplyDelete
 4. Mana cina buat, mereka guna indon. Sub kat indon kemudian kata mereka buat. Ramai tukang cina perleceh melayu bila suruh meteka buat. Tukang melayu pun ok, lebih halus dan seni serta murah. Tukang cina mahal dan declare kualiti. Serupa jer dgn melayu. Cuma kontraktor melayu ramai yg lupa diri dan agama bila dah kaya raya

  ReplyDelete
 5. cina, mmg diaorg nk malaysia nih dr dulu...da la bp kerat je yg tolong ms berjuang menentang penjajah...bangsa ni mmg parasit...

  ReplyDelete
 6. Tun Mamak ini hanya pakar bagi orang laga.

  ReplyDelete
 7. Cakap nya sikit tapi amat berbisa itulah Ularmamak Mahathir Iskandar Kuti Mamak Tongkang Kerala.

  ReplyDelete
 8. kontraktor cina pakai indon atau bangla projek tetap siap.. kontraktor melayu kalau bukan lambat siap mesti langsung tak siap.. kenapa? cina modal besar.. kerja cepat2, kos pun rendah tak payah bayar gaji lama2, claim untung cepat, boleh ambil kontrak lain.. ada masalah kawan pesaing datang tolong.. yg melayu..tunggu dapat claim sikit2 baru beli barang nak pasang.. bayar gaji lambat kuli lari.. melayu nak tolong melayu? pikir2 lah..

  ReplyDelete

DARAH SATRIA

Popular Posts

SILA KLIK PIC