Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Monday, 6 October 2014

“Kita membunuh lebih ramai orang Islam daripada mereka (umat Islam) membunuh kita, - BEN AFFLECK


Pelakon Ben Affleck pertahan Islam, bidas sifat perkauman 
CLICK PHOTO

Affleck yang jelas kelihatan hilang sabar dan marah terhadap Harris pantas menangkis tanggapan itu - Foto YouTube

Semuanya bermula dengan jemputan keatas pelakon Hollywood Ben Affleck untuk mempromosikan filem terbarunya Gone Girl yang bertukar menjadi perbahasan hangat mengenai Islam.

Ia gara-gara kenyataan seorang tetamu rancangan yang dihoskan oleh Bill Maher, Sam Harris yang tiba-tiba mengkritik Islam dengan merujuk kepada cara Islam melayan kaum wanita, golongan homoseksual dan mereka yang tiada agama yang beliau sifatkan telah sebagai tidak dapat diterima akal.


Affleck yang jelas kelihatan hilang sabar dan marah terhadap Harris yang juga seorang penulis pantas menangkis tanggapan itu.

"(Pandangan) anda menjijikan, ia (bersifat) perkauman,

“Ia seperti berkata, ‘Oh, anda seorang Yahudi penipu,’” kata pelakon itu lagi.

Reaksi Affleck itu dibalas dengan dengan beberapa lagi ungkapan menghina Islam oleh Harris dan ditambah lagi dengan kenyataan 'nasi tambah' pengacara rancangan Bill Maher yang cuba menyamakan Islam dengan kumpulan samseng Mafia sambil disulami dengan perkataan-perkataan mencarut.

Mungkin tidak tahan dengan sikap angkuh kedua-dua mereka, Affleck melontar persoalan “Apa penyelesaiannya? Hanya salahkan (agama) Islam?” soal Affleck.

“Kita membunuh lebih ramai orang Islam daripada mereka (umat Islam) membunuh kita, dengan jumlah yang cukup banyak. Kita telah menceroboh lebih banyak negara Islam daripada mereka menceroboh kita, cukup banyak. Tetapi kita masih dikecualikan daripada perkara ini kerana mereka tidak menggambarkan apa yang kita percaya. (Dengan nada sinis) Kita lakukan secara tidak sengaja, kerana itu kita menceroboh Iraq.”

Dua lagi anggota panel rancangan itu dari anggota Parti Republikan Michael Steele dan wartawan Nicholas Kristof pada sepanjang masa tidak campur tangan.

Namun Kristof ada ketikanya menyokong Affleck dengan mempersoalkan pandangan Harris yang beliau sifatkan sebagai tidak sepatutnya.

SUMBER : Read more at: http://www.astroawani.com/news/show/pelakon-ben-affleck-pertahan-islam-bidas-sifat-perkauman-45353?cp

2 comments:

  1. Pandangan Afleck ke atas tuduhan rasis Harris terhadap Islam adalah berdasarkan fakta sejarah dan rasional.Walaupun Afleck bukan seorg Muslim beliau rasionale membahaskan isu yg kabur berbau rasis yg dibawa Harris.

    Ramai juga rakyat Malaysia bukan Muslim yg berpandangan spt Afleck.

    ReplyDelete
  2. Hope he would make further search about Islam, may be can youtube 'muslim converts' in America, learn their experiences and reasons of becoming a muslim.
    Hope to see him become a good muslim one day.

    ReplyDelete

DARAH SATRIA

Popular Posts

SILA KLIK PIC