Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Saturday, 1 June 2013

Nurul Izzah keluarkan surat nak saman Musa Aman! ??Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar mempertimbang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman kerana menyalahguna kuasa dan menghalangnya beliau ke negeri itu.

Izzah_pc
"Saya akan menghantar surat rasmi kepada Ketua Menteri untuk menuntut penjelasan beliau," kata Nurul Izzah pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN hari ini.

"Saya juga sedang berbincang bersama ahli parlimen Penampang, Darell Leiking serta rakan peguam di Sabah untuk mempertimbang tindakan undang-undang terhadap Musa dan kita akan failkan di Kota Kinabalu," katanya lagi.

Izzah tiba di Lapangan Terbang Kota Kinabalu petang semalam untuk menghadiri sambutan Hari Kaamatan anjuran KEADILAN Sabah.

Beliau bagaimanapun ditahan oleh pihak Imigresen atas arahan Pejabat Ketua Menteri lalu kad pengenalannya diambil sehingga beliau diiring masuk ke dalam pesawat.

Sumber59 comments:

 1. Semua keluarga Anwar termasuk Nurul Izzah adalah benih manusia berpaksakan durjana: pengkhianatan, pendengkian, pendedaman yang dalam terhadap orang-orang yang memperjuangkan keamanan Negara.

  1. Anak perempuan bapak homo memang tidak ada beza seperti bapanya. Baka generasi Pengkhianat Negara mesti dihapuskan, di habiskan dari bumi tanah Melayu.

  2. Mereka baka generasi Pengkhianat Negara Bapak Homo akan berleluasa sehingga beberapa zaman akan datang jika mereka dibiarkan berkembang.

  3. Generasi Anwar bapak homo berpaling tadah kepada Negara sendiri kerana bersebahat dengan kaum kafir cina, India untuk memenuhkan nafsu tamak haluba kekayaan keluarga Bapak Homo dan kuncu-kuncu barua mereka dengan memeras harta orang Melayu yang terutamanya bodoh menyokong mereka.

  ReplyDelete
 2. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Kerajaan Sabah melarang Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar daripada memasuki negeri itu pada Khamis itu kerana kehadiran beliau boleh menjejaskan keselamatan dan keamanan di negeri itu.

  Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dalam satu kenyataan pada Sabtu berkata, kerajaan negeri tidak mempunyai masalah dengan tokoh pembangkang untuk memasuki negeri ini seperti yang terbukti menjelang pilihan raya umum baru-baru ini.

  ReplyDelete

 3. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Beliau berkata, Sabah turut mengalu-alukan mereka yang “menghormati masyarakat awam, di mana ada undang-undang dan perintah untuk menegakkan keamanan dan keharmonian.”

  “Bagaimanapun, jika kita mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa kehadiran anda di sini akan menimbulkan ancaman kepada apa yang dinikmati oleh Sabah selama ini, anda tidak dialu-alukan di sini,” katanya dalam kenyataan itu.

  ReplyDelete
 4. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  “Kami mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa niat Nurul Izzah untuk datang ke Sabah kali ini mungkin tidak seperti tidak bermaksud apa-apa kerana beliau atau rakan-rakan pembangkangnnya akan menjadikan sebegitu,” kata Musa.

  Nurul Izzah dihalang memasuki Sabah sebaik sahaja tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada Khamis.

  ReplyDelete
 5. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Musa berkata, pintu Sabah sentiasa terbuka kepada mereka yang mahu melihat dan menerima kepelbagaian etnik dan budaya serta mengambil bahagian dalam perayaan di negeri ini.

  Beliau berkata, bertentangan dengan apa yang disebarkan di media sosial, larangan ke atas Nurul Izzah tidak bermotifkan politik.

  ReplyDelete
 6. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  "Pemimpin-pemimpin pembangkang lain telah datang dan bergerak bebas di seluruh Sabah terutama menjelang pilihan raya. Mereka menyebarkan resipi lama yang sama dengan pembohongan, penipuan dan fitnah untuk menipu rakyat. Kami tidak menghalang mereka," katanya.

  "Sekarang pilihan raya sudah berakhir, pemimpin mereka yang enggan menerima keputusan itu. Ia adalah kes tidak gentleman. Dia mahu menggusarkan orang ramai untuk perhimpunan di seluruh negara bagi menunjukkan rasa tidak puas hati," katanya.

  ReplyDelete

 7. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Musa berkata, Sabah dan rakyatnya tidak memerlukan propaganda yang tidak berkesudahan oleh pembangkang bagi menghasut kebencian dan ketidakpercayaan di kalangan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional.

  "Cukup cukuplah. Kita perlu ke hadapan. Pembangkang telah berpolitik untuk 5 tahun yang lepas. Kita tak akan ke mana-mana dengan lebih banyak politiking dalam lima akan datang.

  ReplyDelete
 8. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  "Ada tugas yang perlu dilakukan. Negara ini perlu ditadbir, ekonomi perlu berkembang dan kebajikan rakyat harus dijaga," katanya.

  Rakyat Sabah perlu memilih mengekalkan keamanan negeri ini dan menolak sebarang usaha memecah-belahkan perpaduan kaum yang cuba dilakukan sesetengah pihak.

  ReplyDelete

 9. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman berkata, keharmonian yang dinikmati rakyat Sabah selama ini perlu dilindungi agar apa juga perancangan kerajaan untuk memajukan negeri ini terlaksana.

  "Selain itu, keamanan yang kita nikmati di Sabah dan kemakmuran yang dirangsang daripada pembangunan yang seimbang dan berkembang pesat dalam semua bidang merupakan fakta yang diakui bukan sahaja oleh rakyat tetapi juga pelancong ke negeri ini," katanya ketika berucap sempena Karnival Tahun Baharu Cina di Lintasan Deasoka, di sini malam tadi.

  ReplyDelete

 10. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman berkata, keharmonian yang dinikmati rakyat Sabah selama ini perlu dilindungi agar apa juga perancangan kerajaan untuk memajukan negeri ini terlaksana.

  "Selain itu, keamanan yang kita nikmati di Sabah dan kemakmuran yang dirangsang daripada pembangunan yang seimbang dan berkembang pesat dalam semua bidang merupakan fakta yang diakui bukan sahaja oleh rakyat tetapi juga pelancong ke negeri ini," katanya ketika berucap sempena Karnival Tahun Baharu Cina di Lintasan Deasoka, di sini malam tadi.

  ReplyDelete
 11. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Dalam perkembangan lain, Musa berkata, sambutan Tahun Baharu Cina merupakan simbol perpaduan kaum kerana perayaan itu turut diraikan semua kaum dan tidak hanya terbatas kepada masyarakat Cina semata-mata.

  "Saya berharap karnival yang dianjurkan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan Pejabat Mengundi Negeri Kawasan Api-Api ini akan berterusan. Apa yang bermula lapan tahun lalu telah mengukuhkan perpaduan dalam kalangan rakyat.

  ReplyDelete
 12. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  "Saya memberi jaminan pentadbiran negeri ini akan bekerja keras dalam memastikan semua pembangunan yang dirancang dilaksanakan seperti yang dijadualkan, selaras dengan ikrar 1Malaysia," ujarnya.

  Musa berkata, kehadiran orang ramai untuk bersama-sama meraikan karnival Tahun Baharu Cina tahun ini merupakan bukti sokongan rakyat terhadap program-program anjuran kerajaan dan agensi kerajaan.

  ReplyDelete
 13. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Katanya, karnival seperti itu bukan sahaja menjadi peluang dan ruang kepada penduduk tempatan memperolehi pendapatan tambahan melalui gerai-gerai jualan malah boleh ditakrifkan sebagai batu loncatan untuk mengukuhkan perpaduan dan persefahaman.

  Timbalan Ketua Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Salleh Said Keruak menyokong penuh keputusan kerajaan negeri meminta Pengarah Jabatan Imigresen Negeri menghalang naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar memasuki Sabah semalam.

  ReplyDelete

 14. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Beliau berkata kuasa menghalang seseorang daripada memasuki Sabah disebut dengan jelas oleh Seksyen 66 Akta Imigresen.

  “Bagaimanapun, peruntukan undang-undang berupa rayuan, sentiasa ada bagi Nurul Izzah. Saya percaya keputusan ini bukan bersifat politik, tetapi untuk menjaga kepentingan dan kestabilan Sabah.

  ReplyDelete
 15. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  “Sabah perlu menyekat kemasukan mana-mana ahli politik dari luar negeri ini tanpa mengira kecenderungan politik mereka, yang datang ke negeri kami dengan niat untuk menanam perasaan curiga dan benci dalam kalangan rakyat kami,” katanya dilaporkan Bernama, Jumaat.

  Salleh yang juga Pengerusi Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (USBO) dan juga Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah menegaskan bahawa Sabah merupakan sebuah negeri yang sentiasa aman serta harmoni serta “kami berbangga dengan perpaduan dalam kepelbagaian kami”

  ReplyDelete
 16. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  “Kami tidak boleh membiarkan kepentingan Sabah dipermainkan oleh ahli politik tidak jujur dari Semenanjung Malaysia yang ingin memburu kemegahan politik peribadi,” katanya.

  Ketua Puteri UMNO Datuk Rosnah Shirlin dilaporkan Mstar turut menyokong usaha sekatan dan meminta agar keputusan itu dihormati kerana kerajaan Sabah mempunyai asas yang mencukupi untuk melaksanakannya.

  ReplyDelete
 17. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  “Keutamaan kerajaan ialah sentiasa mengambil tindakan dan mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini untuk memelihara keamanan dan keselamatan,” kata Rosnah, Timbalan Menteri Kerja Raya selepas melawat kawasan tanah runtuh di Moyog di Penampang, Sabtu.

  Sebelum ini, Jabatan Imigresen Sabah mengesahkan bahawa larangan terhadap Nurul Izzah daripada memasuki Sabah adalah mengikut lunas undang-undang.

  ReplyDelete
 18. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Pengarahnya, Noor Alam Khan A. Wahid Khan berkata, larangan itu tertakluk kepada bidang kuasa kerajaan negeri dan pihaknya hanya mematuhi arahan yang dikeluarkan dari Pejabat Ketua Menteri.

  “Beliau (Nurul Izzah) ditolak masuk (not to land) mengikut Seksyen 65 (1)(a) Akta Imigresen 1959/1963 atas arahan pihak Kerajaan Negeri Sabah,” katanya kepada Utusan Malaysia.

  ReplyDelete
 19. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Nurul Izzah dilaporkan datang ke Sabah atas jemputan Timbalan Setiausaha Agung PKR, Darell Leiking.

  Darell Leiking adalah individu yang ditugaskan bersama-sama Naib Presiden PKR, Tian Chua dan aktivis SUARAM, Sivarasa Rasiah ke Manila pada 7 Februari, dua hari sebelum serangan pengganas Kiram ke Lahad Datu Sabah.

  ReplyDelete
 20. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Sivarasa Rasiah, Ahli Parlimen Subang dalam responsnya kepada Mstar mendakwa sekatan terhadap Nurul Izzah itu bermotif politik.

  “Di bawah seksyen 67 Akta Imigresen, pihak berkuasa negeri Sabah dan Sarawak tidak boleh menafikan kemasukan seseorang sekiranya mereka memasuki negeri itu untuk tujuan melibatkan diri dalam kegiatan politik yang sah,” katanya.

  ReplyDelete

 21. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Beliau menambah, pembangkang tidak mempersoalkan autonomi Sabah atau Sarawak, namun menurutnya kuasa untuk melarang rakyat Malaysia telah disalahgunakan dengan tujuan politik.

  “Nurul Izzah mungkin seorang anggota pembangkang, tetapi beliau adalah seorang ahli politik negara. Ia sesuatu yang tidak boleh diterima untuk menghalang beliau dengan tiada sebab yang diberikan,” katanya lagi.

  ReplyDelete
 22. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Pada 7 April lalu, Tian Chua yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) juga turut tidak dibenarkan memasuki Sabah dan diminta kembali ke Semenanjung.

  Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata pintu Sabah sentiasa terbuka kepada mereka yang mahu melihat dan menghayati kepelbagaian etnik dan budaya selain menyertai perayaan di negeri itu.

  ReplyDelete
 23. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Katanya Sabah juga mengalu-alukan mereka yang menghormati masyarakat sivil iaitu yang berpegang kepada undang-undang bagi mengekalkan keamanan dan keharmonian.

  "Bagaimanapun, jika kami ada sebab untuk percaya kehadiran anda di sini akan menggugat suasana ideal yang dinikmati Sabah selama ini, anda tidak dialu-alukan," katanya dalam kenyataan, di sini pada Sabtu.

  ReplyDelete
 24. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Musa berkata bertentangan dengan apa yang disebar menerusi media sosial, larangan memasuki Sabah yang dikenakan terhadap Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar tidak bermotifkan politik.

  "Ada pemimpin pembangkang lain yang datang dan bebas bergerak di seluruh Sabah terutama menjelang pilihan raya lalu. Mereka menyebarkan resepi lama yang sama mengandungi pembohongan, penipuan dan fitnah untuk mengaburi mata rakyat. Kami tidak halang mereka," katanya.

  ReplyDelete
 25. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  "Sekarang pilihan raya sudah berakhir, pemimpin mereka enggan menerima keputusan. Ini kes orang kempunan. Beliau mahu menimbulkan rasa bengang rakyat agar berarak di seluruh negara bagi menunjukkan rasa tidak puas hatinya," kata Musa.

  "Kami ada sebab untuk percaya niat Nurul Izzah ke Sabah kali ini mungkin tidak sebaik seperti yang beliau dan rakannya dalam pakatan pembangkang nyatakan," katanya.

  ReplyDelete
 26. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Nurul Izzah dihalang daripada memasuki negeri itu pada Khamis. Musa berkata Sabah dan rakyatnya tidak perlukan propaganda berterusan daripada pembangkang bagi membangkitkan rasa benci dan prasangka rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional.

  "Cukup-cukuplah. Kita perlu bergerak ke hadapan. Pembangkang sudah bermain politik sejak lima tahun lepas. Adakah kita akan terus diikat dengan lebih banyak politiking untuk lima tahun akan datang?

  ReplyDelete
 27. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’ Setiap perkara pasti ada jawapan sebab kenapa Nurul Izzah dihalang masuk ke Sabah. Jangan kita suka membuat andaian yang bukan-bukan.

  Tidak perlulah kita ingin buat fitnah sana sini lagi. Kita tunggu sala. Kalau benar Nurul ingin menyaman Kerajaan Sabah teruskan. Tidak ada halangan untu semua itu.

  ReplyDelete

 28. ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan
  Nurul Izzah sememangnya antara pemimpin yang merbahaya dan boleh menggugat keamanan negeri Sabah dengan penyampaian fitnah dan sebagainya.

  Tidak perlulah Kita tidak salahkan Kerajaan BN dalam hal ini. Mungkin ada sebab tersendiri yang perlu dijelaskan oleh mereka. Maka kita tunggu lebih baik daripada terus memberikan fitnah yang bukan-bukan untuk memburukan kerajaan BN.

  ‘Kami Halang Nurul Izzah Demi Keselamatan Dan Keamanan Sabah’
  Kalau benar Nurul Izzah ingin menyaman kerajaan BN rasanya tidak ada halangan untuk semau itu. Mesti sedang dinanti-nanti. Kita lihat setakat mana keberanian Nurul dalam hal ini.

  ReplyDelete
 29. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Di bawah adalah penjelasan terperinci isu Nurul Izzah yang tidak dibenarkan masuk ke Sabah dan tindakan beliau yang bercadang mahu menyaman Ketua Menteri Sabah. Artikel itu menempelak Nurul Izzah supaya sedar diri dengan 'sekatan' berkenaan dan menyokong 'Autonomi Sabah' yang kononnya diperjuangkan dalam Buku Jingga yang dijadikan manifesto Pakatan Rakyat di Sabah semasa PRU-13 lalu!

  ReplyDelete
 30. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Oleh kerana hampir semua Ketua Menteri Sabah menggunakan kuasa autonomi mereka untuk menghalang Persona Non Grata; maka tidak ada hebat atau bezanya saudari jika dibandingkan dengan Peguam Kanan Sugumar Balakrishnan yang pernah dihalang daripada memasuki Sabah, sedangkan beliau mempunyai PR Sabah seperti saya dan puluhan ribu pemegang PR di Sabah yang tidak boleh membantah jika PR mereka dibatalkan kerana kuasa mutlak Ketua Menteri.

  ReplyDelete
 31. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Tidak ada dinyatakan dalam mana-mana peraturan Ketua Menteri Sabah perlu memberi penjelasan atau mewartakan sebab musabah menahan 'Persona Non Grata' daripada memasuki Sabah kerana terletak di bawah bidang kuasa istimewa beliau; Pengarah Imigresen hanya melaksanakan tugas mengikut undang-undang.

  ReplyDelete
 32. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Isu kuasa istimewa Ketua Menteri ini telah berlarutan sejak 1963 namun jarang dipedulikan oleh Ahli Politik Pembangkang, melainkan setelah mengalami 'gangguan emosi' dan merasa malu kerana dikategorikan sebagai 'Persona Non Grata'.

  ReplyDelete
 33. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Tindakan menyaman Ketua Menteri Sabah atau Kerajaan Negeri Sabah tidak memberikan sebarang makna kerana hak-hak khas Perlembagaan dibenarkan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

  ReplyDelete
 34. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Saudari berkata disekat masuk ke Sabah di bawah Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63 dan akan mencabar keputusan menghalang itu di mahkamah; dan sepasukan peguam yang diketuai oleh Ahli Parlimen PKR Penampang, Darell Leiking sedang meneliti perkara itu dan kes itu akan difailkan di Kota Kinabalu, sebaik sahaja pasukan peguam itu sudah bersedia.

  ReplyDelete
 35. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Namun saudari mungkin tidak sedar bahawa di dalam menjalankan kuasa-kuasa yang diberi kepada Kerajaan Negeri Sabah oleh Seksyen 65(1)(c) Akta tersebut, Kerajaan Negeri Sabah tidak perlu memberikan sebarang alasan.

  ReplyDelete
 36. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Sebaliknya, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mengambil tindakan bijak kerana enggan mengulas tindakan halangan masuk terhadap saudari ke Sabah bagi membuktikan bahawa hak Imigresen adalah hak mutlak Sabah yang tidak perlu dipertikaikan oleh sesiapa pun.

  ReplyDelete
 37. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Walaupun ramai pihak menyifatkan tindakan menghalang saudari memasuki Sabah sebagai “Penahanan Anti Demokratik”, namun dalam masa yang sama sewajarnya saudari bertolak ansur dengan 'sekatan' berkenaan dan menyokong 'Autonomi' sebagaimana yang diperjuangkan dalam 20 perkara dan Buku Jingga yang dijadikan manifesto Pakatan Rakyat di Sabah semasa PRU-13 lalu.

  ReplyDelete
 38. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Apa Locus Standi saudari untuk menuntut kerajaan pimpinan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman mengemukakan sebab-sebab kukuh mengapa larangan yang dikenakan terhadap saudari?; sekalipun secara fizikalnya saudari tidak mengancam keselamatan warga Sabah seperti 'Snipper' Wanita Pengganas Kiram.

  ReplyDelete
 39. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Oleh kerana saudari bukan individu milik negeri Sabah (bukan rakyat Sabah), maka saudari tidak diberikan hak mencari nafkah di negeri Sabah atau masuk secara bebas 'menebeng' kepada paksi politik; termasuk mengembangkan pengaruh politik di Sabah.

  ReplyDelete
 40. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Jika Kerajaan Negeri Sabah mahu menghalang saudari, tidak ada siapa mampu menghalang Kerajaan Sabah memberikan status 'Persona Non Grata' kepada saudari; terutama ketika hebat berkempen PRU-13 lalu, namun insiden berkenaan tidak berlaku.

  ReplyDelete
 41. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Persoalannya, kenapa Musa Aman mesti melayan pertanyaan politik yang dibangkitkan saudari sedangkan kuasa Imigresen adalah kuasa mutlak Ketua Menteri Sabah yang terhad hanya untuk orang 'Malaya' atau 'Sarawak' yang ingin masuk ke Sabah; tetapi tidak mempunyai autonomi terhadap warga asing.

  ReplyDelete
 42. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Oleh itu, kutukan bahawa Kerajaan Negeri gagal mengekang kemasukan 'Bala Tentera Syaitan Kiram' dan PATI tidak seharusnya dilontarkan terhadap kerajaan negeri; melainkan jika saudari dan 221 orang Ahli Parlimen Malaysia membawa usul untuk memberi kuasa autonomi kepada Sabah melalui Akta Imigresen berhubung warga asing, sejajar dengan statusnya sebagai sebagai sebuah 'Negara' pada 16 September 1963.

  ReplyDelete
 43. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Mungkin agak keterlaluan jika saya katakan saudari hanya salah satu watak 'Wayang Kulit' kerana Pakatan Rakyat tidak ikhlas menyelesaikan isu PATI di Sabah dan saya terpaksa berjuang bersendirian membongkar segala kejalangan yang dilakukan dan direstui kesemua Ahli Parlimen Malaysia demi kejayaan perselingkuhan politik dan merancang 'kudita' setelah pilihanraya umum tidak menjadi medan tempur yang bermaruah.

  ReplyDelete
 44. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Sejak 1999 saya tidak pernah gentar atau undur untuk memperjuangkan kedaulatan Sabah; termasuk bertegas untuk menghalang kemasukan 'Warga Malaya' secara tidak sah ke Sabah dan Warga Asing secara berkomplot oleh pihak berkuasa politik di Malaysia sehinggalah tertubuhnya RCI di Sabah.

  ReplyDelete
 45. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Adalah mustahil, sebagai seorang Ahli Parlimen Malaysia dan warganegara Malaysia, saudari tidak menyedari wujudnya 'Kuasa Mutlak' Ketua Menteri Sabah yang WAJIB dilaksanakan oleh Pengarah Imigresen Sabah untuk menyekat kemasukan sebarang pergerakan rakyat Malaysia ke Sabah.

  ReplyDelete
 46. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Anggapan saudari bahawa adalah tidak rasional dan menganggap tindakan sekatan ini merupakan salah guna kuasa yang melampau dan cukup anti-demokratik; hanyalah 'Gurauan Nakal' seorang Ahli Parlimen Muda yang tidak tahu menghormati 'Tuan Rumah'.

  ReplyDelete
 47. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Sebagai 'Tuan Rumah' atau Ketua Menteri, Musa Aman tidak perlu memberikan sebarang penjelasan kerana Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63 sudah cukup jelas; malah tidak menghalang saudari menggunakan hak Perlembagaannya untuk memfailkan saman mencabar keputusan Kerajaan Negeri Sabah.

  ReplyDelete
 48. NURUL IZZAH ADALAG MANUSIA TERBODOH PERTAMA YANG MAHU MENCABAR PERLEMBAGAAN HANYA KERANA NIATNYA MAHU MENGANJURKAN PERHIMPUNAN HARAM DI SABAH TIDAK TERCAPAI

  Sewajarnya mulai sekarang, saudari patut belajar menghormati Perlembagaan Negeri Sabah dan Perlembagaan Persekutuan sebelum berbahas di dalam Dewan Parlimen kerana orang bijaksana berbahas dengan minda dan bertingkah dengan tinta; bukannya demonstrasi atau membuat publisiti murahan seperti sekarang.

  ReplyDelete
 49. Tindakan YAB Ketua Menteri Sabah menyekat kemasukan YB. Nurul Izzah Anwar ke Sabah adalah satu langkah yang tepat sekali. Harus dingat negeri Sabah cukup menjaga keharmonian perpaduan kaum yang selama ini amat terpelihara dan menjadi wadah perpaduan pelbagai etnik masyarakat Negeri Sabah.

  ReplyDelete
 50. Sudah tentu jika dibenarkan YB. Nurul Izzah memasuki negeri Sabah, beliau akan menggunakan Pesta Kaamataan dijadikan gelangang untuk menghasut rakyat Sabah untuk membenci kerajaan BN Sabah dengan kononnya Pilihanraya ke 13 tidak adil.

  ReplyDelete
 51. Persoalannya sekarang ialah YB. Nurul Izzah telah memenangi kerusi Parlimen Lembah Pantai dan pihak pembankang juga memenangi beberapa negeri, jika mereka mengikhtiraf PRU13 tidak adil maka seharusnya mereka dengan terhormat tidak menubuhkan kerajaan negeri di kawasan yang mereka menangi, tetapi indah khabar dari rupa. Saya menyeru kepada YB. Nurul Izzah Anwar agar menghormati aliran demokrasi pilihan rakyat Sabah sepertimana pihak BN di kawasan beliau menghormati kemenangan beliau.

  ReplyDelete
 52. Sehubungan dengan itu, tindakan YAB Ketua Menteri Sabah menjaga perpaduan dan keharmonian masayarakat Sabah adalah amat tepat sekali setelah rakyat Sabah menterjemahkan hati nurani mereka melalui undi dalam PRU-13 melalui kemenangan cemerlang BN Sabah dibawa kepimpinan YAB. Ketua Menteri Sabah.

  ReplyDelete
 53. Permintaan YB. Nurul Izzah Anwar supaya YAB. Ketua Menteri Sabah memohon maaf adalah tidak masuk akal kerana amanah rakyat Sabah menjadi keutamaan YAB Ketua Menteri Sabah untuk beliau perjuangkan supaya keharmonian dan perpaduan masayarakat di negeri Sabah sentiasa dalam keadaan terpelihara dan aman.

  ReplyDelete
 54. Tidak ada dinyatakan dalam mana-mana peraturan Ketua Menteri Sabah perlu memberi penjelasan atau mewartakan sebab musabah menahan 'Persona Non Grata' daripada memasuki Sabah kerana terletak di bawah bidang kuasa istimewa beliau, Pengarah Imigresen hanya melaksanakan tugas mengikut.Undang-undang Isu kuasa istimewa Ketua Menteri ini telah berlarutan sejak 1963 namun jarang dipedulikan oleh Ahli Politik Pembangkang, melainkan setelah mengalami 'gangguan emosi' dan merasa malu kerana dikategorikan sebagai 'Persona Non Grata'. Tindakan menyaman Ketua Menteri Sabah atau Kerajaan Negeri Sabah tidak memberikan sebarang makna kerana hak-hak khas Perlembagaan dibenarkan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

  ReplyDelete
 55. Tindakan disekat masuk ke Sabah di bawah Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63 dan akan mencabar keputusan menghalang itu di mahkamah. Namun, mungkin tidak sedar bahawa di dalam menjalankan kuasa-kuasa yang diberi kepada Kerajaan Negeri Sabah oleh Seksyen 65(1)(c) Akta tersebut, Kerajaan Negeri Sabah tidak perlu memberikan sebarang alasan.

  ReplyDelete
 56. Adalah mustahil, sebagai seorang Ahli Parlimen Malaysia dan warganegara Malaysia, YB Nurul Izzah mahupun mana-mana pemimpin pembangkang tidak menyedari wujudnya 'Kuasa Mutlak' Ketua Menteri Sabah yang WAJIB dilaksanakan oleh Pengarah Imigresen Sabah untuk menyekat kemasukan sebarang pergerakan rakyat Malaysia ke Sabah.Anggapan bahawa adalah tidak rasional dan menganggap tindakan sekatan ini merupakan salah guna kuasa yang melampau dan cukup anti-demokratik, hanyalah 'tindakan keanakan' seorang Ahli Parlimen Muda yang tidak tahu menghormati 'Tuan Rumah'. Sebagai 'Tuan Rumah' atau Ketua Menteri, YAB Musa Aman tidak perlu memberikan sebarang penjelasan kerana Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63 sudah cukup jelas, malah tidak menghalang menggunakan hak Perlembagaannya untuk memfailkan saman mencabar keputusan Kerajaan Negeri Sabah.

  ReplyDelete
 57. Sewajarnya mulai sekarang, YB Nurul Izzah mahupun mana-mana pemimpin pembangkang patut belajar menghormati Perlembagaan Negeri Sabah dan Perlembagaan Persekutuan sebelum berbahas di dalam Dewan Parlimen kerana orang bijaksana berbahas dengan minda dan bertingkah dengan tinta, bukannya demonstrasi atau membuat publisiti murahanSeharusnya YB Nurul Izzah sedar dengan 'sekatan' berkenaan dan menyokong 'Autonomi Sabah' yang kononnya diperjuangkan dalam Buku Jingga yang dijadikan manifesto Pakatan Rakyat di Sabah semasa PRU-13 lalu.

  ReplyDelete
 58. Saya percaya dengan sokongan padu daripada rakyat Sabah, YAB. Ketua Menteri Sabah akan terus mengotakan janji dalam Manifesto BN untuk rakyat Sabah mendapat faedah yang berterusan.

  ReplyDelete
 59. Ketua Menteri Musa Aman juga telah membawa banyak kemajuan serta mementingkan keselamatan dengan menjadi ketua Esszone dan sekarang kita lihat beliau menghargai hak 20 perkara dengan menggunakkanya untuk tujuan keselamatan.

  ReplyDelete

DARAH SATRIA

Popular Posts

Entri Malayan Fighter

SILA KLIK PIC