Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Thursday, 11 April 2013

SATU LAGI DOKUMEN SULIT PAKATAN PEMBANGKANG TERBONGKAR! #PRU13 #PG13

Bekas Naib Presiden DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim hari ini tampil mengemukakan bukti wujudnya perancangan untuk menimbulkan kekacauan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang dikatakan akan didalangi oleh PKR dan BERSIH.

Menurut beliau, maklumat serta dokumen yang diterimanya menunjukkan terdapatnya satu strategi licik untuk menggangu kelancaran pilihan raya dengan mencetuskan kekacauan yang akan menjejaskan imej dan integriti Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) di mata umum.
"Kami telah menerima maklumat gangguan tertentu dan dokumen berkaitan yang menunjukkan terdapat rancangan jahat pihak tertentu pada hari mengundi PRU13 yang akan datang.


"Maklumat dan dokumen ini mendedahkan suatu strategi licik untuk mengganggu PRU13 dengan mencetuskan kekacauan dan akibatnya merosakkan imej SPR untuk melemahkan keyakinan umum terhadap integriti proses pengundian demokrasi kita," katanya pada satu sidang media di Hotel Eastin, Petaling Jaya.

Tunku Aziz berkata pihaknya difahamkan terdapat agen-agen yang menerima latihan daripada sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Tindak Malaysia untuk mencetuskan kekecohan itu.

“Kami difahamkan yang sesi latihan telah diberikan kepada Agen Mengundi, Agen Pengiraan Undi dan Agen Booth/Barong, dikenali sebagai PACABA, oleh sebuah NGO digelar Tindak Malaysia.

"Salah satu aspek khas sesi latihan ini ialah berkaitan dengan mengajar pengundi bagaimana untuk menjaga kesulitan undi mereka iaitu dengan memohon supaya kertas undi mereka ditukar kepada kertas yang lain," ujarnya lagi.

Jika permintaan pengundi itu ditolak oleh Ketua Tempat Mengundi (KTM), agen undi yang bertugas pada hari tersebut diajar untuk menyokong permintaan tersebut dan memberikan tekanan terhadap KTM.

“Orang yang menghadiri latihan tersebut diajar untuk menjadi lebih vokal dan berani untuk mencabar kerani yang bertugas dan juga KTM dengan menyatakan ianya satu kesalahan pilihan raya sekiranya mereka enggan melayan permintaan pengundi.

“Agen undi yang bertugas itu juga telah dilatih untuk menyokong permintaan seumpama ini oleh pengundi dan membuat bantahan terhadap KTM yang akan membantu memberi tekanan kepada KTM,” jelas beliau.

Semua ini kata Tunku Aziz, direka semata-mata untuk mencipta pandangan negatif terhadap SPR dengan membangkitkan kemarahan umum.

Tunku Aziz turut menampilkan bersamanya satu dokumen berkepala surat PKR bertarikh 15 Disember 2012 yang menyenaraikan pelbagai langkah untuk mencetuskan kekecohan dan ketidakpuasan terhadap SPR pada hari pengundian.SETERUSNYA

No comments:

Post a Comment

DARAH SATRIA

Popular Posts

Entri Malayan Fighter

SILA KLIK PIC