Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Monday, 2 September 2013

Ops Bersepadu: 414 lagi warga asing ditahan1 September 2013

MELAKA - Sebanyak 414 warga asing dan seorang rakyat tempatan ditahan dalam Ops Bersepadu 6P yang dijalankan lebih enam jam bermula 12 tengah malam tadi di Melaka.

Pengarah Jabatan Imigresen Melaka Kamalludin Ismail berkata dalam operasi itu yang membabitkan 40 anggota Imigresen dan 50 anggota pelbagai agensi, 11 wanita warganegara China dipercayai pelayan pelanggan (GRO) ditahan di sebuah pusat hiburan di Melaka Raya di sini.

Empat daripada wanita berkenaan ditahan ketika cuba melarikan diri melalui laluan rahsia di sebuah daripada 12 bilik karaoke di tingkat dua premis itu.

"Dinding di sebuah daripada 12 bilik karaoke di tingkat dua premis ditebuk bagi membolehkan GRO melarikan diri melalui tangga ke tingkat satu dengan pintu laluan terletak di bawah tempat sembahyang," katanya kepada pemberita di sini.

Sebanyak 403 lagi warga asing berusia lingkungan sebulan hingga 50-an ditahan di kawasan rumah pangsa di Bachang di sini atas pelbagai kesalahan mengikut Akta Imigresen 1959/63 termasuk masuk ke negara ini tanpa dokumen sah dan tinggal melebihi tempoh.

Kamalludin berkata pendatang asing yang ditahan itu membabitkan 203 orang warganegara Indonesia, Myanmar (100), Nepal (63), Bangladesh (21), India (10) dan Vietnam (6).

Seorang lelaki tempatan berusia 40-an turut ditahan mengikut Seksyen 56(1)(d) akta berkenaan kerana menjadi pelindung kepada pendatang tanpa izin.

Di SUNGAI PETANI, Jabatan Imigresen Kedah menahan 130 pendatang tanpa izin termasuk 10 wanita dalam serbuan di dua lokasi dalam Ops Selera di sini awal hari ini.

Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen Kedah Nar Azaman Ibrahim berkata pendatang asing berumur antara 14 dan 50 tahun itu didapati melanggar Akta Imigresen termasuk tidak memiliki dokumen sah serta tinggal melebihi tempoh.

Mereka ialah 53 lelaki Myanmar, 40 lelaki Indonesia, 16 lelaki Bangladesh, enam lelaki Nepal, empat lelaki Pakistan, seorang lelaki India, dan 10 wanita masing-masing lima dari Myanmar dan lima Indonesia.

Beliau memberitahu pemberita di sini hari ini sejumlah 192 warga asing diperiksa dalam operasi itu, yang tertumpu kepada rumah kongsi tapak pembinaan Puteri Jaya Hill Park dan Lot 88 Sungai Petani.

Katanya operasi itu yang dijalankan dari 12 tengah malam tadi hingga 6 pagi ini disertai 137 pengawai dan anggota Imigresen dengan dibantu anggota Pasukan Sukarelawan Malaysia, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Di KAMPAR, Jabatan Imigresen Perak menahan 12 warga asing atas pelbagai kesalahan dalam 'Ops Bersepadu 6P' di rumah kongsi kawasan pembinaan Bandar Baru Kampar di sini, awal hari ini.

Timbalan Penolong Pengarah Kanan Imigresen Perak Wan Mahmud Zuhdi Wan Hassan berkata mereka ialah 11 lelaki dan seorang wanita terdiri daripada warganegara Indonesia, Bangladesh dan Pakistan berusia antara 20-an dan 40-an.

"Mereka ditahan kerana tinggal lebih tempoh, mempunyai pas lawatan kerja sementara palsu dan tidak mempunyai sebarang dokumen perjalanan," katanya kepada pemberita selepas serbuan itu di kawasan itu.

Operasi itu, hasil risikan sejak dua minggu lepas, telah memeriksa 114 orang iaitu 95 lelaki dan 19 wanita termasuk dua kanak-kanak. Mereka kemudian dihantar ke Depot Tahanan Imigresen di Langkap.

Di JOHOR BAHARU, sejumlah 101 pendatang tanpa izin ditahan dalam Ops Bersepadu 6P di Perkampungan Taman Muhibbah, Ulu Tiram di sini malam tadi.

Pendatang asing terbabit, termasuk 23 kanak-kanak, terdiri daripada 72 warganegara Kemboja, 22 warganegara Vietnam, empat warganegara Myanmar dan tiga warganegara Indonesia berusia lingkungan dua hingga 58 tahun.

Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen Johor Masri Adul berkata pemeriksaan mendapati kesemua mereka tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan yang sah dan tinggal melebihi tempoh.

"Dalam tangkapan ini ada pemegang pas lawatan kerja sementara telah berkahwin atau membawa anak mereka. Mengikut polisi mereka tak boleh kahwin, kita akan ambil tindakan dan kalau ada keperluan, usir dan pas lawatan kerja mereka kita batalkan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Kesemua mereka dihantar ke Depot Imigresen Pekan Nanas untuk tindakan selanjutnya.

Dalam operasi sama, tujuh rakyat tempatan ditahan kerana positif dadah. - Bernama

1 comment:

  1. cuba tanya pendatang asing ni . diorg sokong bn ke pkr. semua akan ckp diorg sokong BN apapun kerajaan buat kat diorg.

    ReplyDelete

DARAH SATRIA

Popular Posts

Entri Malayan Fighter

SILA KLIK PIC