Pages

Followers

ENTRI TERBARU MALAYAN FIGHTER

Saturday, 24 August 2013

Polis menahan reman balu kepada bekas pengasas al-Arqam, Hatijah Aam!!!!Polis berjaya mendapatkan perintah untuk menahan reman balu kepada bekas pengasas al-Arqam, Hatijah Aam selama empat hari bagi siasatan berhubung dakwaan penyelewengan dana rumah amal anak yatim.

Laporan Berita Harian menyebut, Hatijah pada awalnya ditahan selepas melaporkan diri di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bagi membantu siasatan mengikut Akta Anti Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2011.Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Syed Ismail Syed Azizan dalam laporan itu mengesahkan bahawa pasukannya menahan Hatijah pada jam 12.20 tengah hari semalam.“Kita mengambil keterangan Hatijah berhubung dakwaan terhadapnya. Kertas siasatan sudah dibuka dan siasatan dijalankan. Polis memandang serius kes penyelewengan dana anak yatim kerana ia membabitkan kepentingan awam,” katanya seperti dipetik akhbar harian itu.


Akhbar berkenaan turut menyebut mengenai dakwaan penyelewengan akidah Hatijah dalam laporan sebelum ini.


Menurut Berita Harian lagi, laporannya turut mendakwa Hatijah terlbat dalam kes penyelewengan dana anak yatim.


Al-Arqam diharamkan pada 1994. Susulan itu, anggota keluarga dan saki baki pengikut kumpulan tersebut menubuhkan kumpulan syarikat Global Ikhwan Sdn Bhd.


Menurut laporan Berita Harian, bekas ahli syarikat tersebut turut tampil membuat laporan polis berhubung dakwaan sama.SUMBER

1 comment:

  1. Majlis Fatwa tidak berfatwa sesuka mrk, mrk bertanggungjawab ke atas diri mrk, ke atas kita dan ke atas amanah yg diberi kpd mrk utk menjaga agama dan kelurusan kita di atas agama Kebenaran ini, dan mrk akan berdiri di hadapan Allah Azza wa Jalla utk dipertanggungjawabkan atas segala tindak tanduk termasuk fatwa yg mrk fatwakan. Dan mrk pula antara golongan yg paling berilmu antara kita. Tidaklah mrk akan memfatwakan sesat jika mrk tidak benar benar yakin akan kesesatan sesuatu golongan itu dan keputusan yg dibuat setelah mengkaji dr pelbg aspek dan muzakarah yg teliti sesama mrk., kerana bukanlah mudah utk org yg benar benar berilmu utk menyatakan sesat ke atas seseorg atau sesuatu kumpulan, kerana sgt ditakuti sesat itu kembali kpdnya jika melakukan kesilapan dan kesan besarnya ke atas umat.
    Sbgmn gerun dan takutnya saya akan Neraka Allah swt dan sedaya saya menjauhi serta menasihati ahli keluarga utk menjauhinya, tidaklah juga saya sanggup melihat saudara seagama menempuh jln ke sana dgn mengikut kumpulan kumpulan atau aliran aliran yg tersesat, setelah Allah swt memilih kita dilahirkan di dalam Islam, apatah lg yg zahirnya tekun beragama. Jauhi kumpulan kumpulan, golongan dan aliran aliran yg tersesat ini dan sentiasalah minta perlindungan Allah swt dr segala bentuk kesesatan.

    ReplyDelete

DARAH SATRIA

Popular Posts

Entri Malayan Fighter

SILA KLIK PIC